12.1.18

LA MATERNITAT D´ELNA, d´Assumpta Montellà; lectura recomanada.

   Aquest llibre recull la història de cinc-cents noranta-set nens salvats dels camps de refugiats, nascuts a la Maternitat d´Elna, a la comarca del Roselló, a la Catalunya Nord, en el període comprès entre el gener de 1939 i l´abril de 1944, gràcies al coratge d´Elisabeth Eidenbenz que va transformar un petit palau rural abandonat en una maternitat que va funcionar a ple rendiment.

   Aquest fet té el seu orígen en l´Associació d´Ajuda als Nens de la Guerra que sorgí de moviments pacifistes de diferents nacionalitats entorn de la figura de Pierre Cérésole, humanista i gran defensor de la no violència; el seu missatge era preservar la pau i el bé entre els homes amb una clara vocació de servei.


   D´aquest moviment en sorgí la creació del Servei Civil Internacional (SCI), amb seu a Berna, al que s´adherí Elisabeth Eidenbenz i, després d´uns anys com a voluntària en ajuda humanitària durant la Guerra Civil Espanyola, amb només vint-i-tres anys va organitzar un servei d´assistència per a les refugiades catalanes embarassades que estaven recloses en els camps de concentració francesos durant la república, que va donar lloc a aquesta Maternitat d´Elna.

   Elisabeth Eidenbenz era mestra, no havia presenciat ni assistit mai cap part, per tant portar endavant tot aquest projecte va ser un repte i una gran obra. Actualment encara hi han molts supervivents dels nadons d´aquella època i en el llibre hi queden reflectits els seus testimonis personals així com les condicions socials tan dures d´aquells moments. Molt interessant.



Núria Maeso Salvà

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada