24.2.18

ELS SABADELLENQUISMES; CIUTAT DE PARAULES

   Recentment s´ha publicat un llibre sobre els sabadellenquismes, és a dir, les paraules i les expressions pròpies de la ciutat de Sabadell.


Aquest projecte va ser impulsat d´inici, l´any 2016, per la Comissió Permanent per la Llengua a Sabadell, integrada per Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d´Associacions per la Llengua catalana (CAL) el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i l´Assemblea Nacional Catalana (ANC). I finalment ha estat plasmat en un llibre publicat per l´autor local, David Vila, amb il·lustracions de l´estudi Mercurial Indigo.

És un recull força interessant ja que pretén preservar les particularitats lingüístiques locals com a contribució a la riquesa global de la llengua. S´indiquen els sabadellenquismes més representatius, amb la definició, alguna curiositat etimològica i el sinònim en registre estàndard. A part de donar-ho a conèixer invita a tothom a utilitzar unes paraules a vegades desconegudes per una part important de la població. Unes paraules que fan ciutat, en aquest cas, la nostra.

   Alguns exemples:

- anar toper - a
- badabadoc
- canteula
- casa anglesa
- donar pel seguit
- eixida
- esblanar
- estar xeret
- estrep
- petador
- rodal
- tallaret - a
- xaix - a
- xip
- xurruca

  entre d´altres.

   Un estudi lingüístic que s´agraeix i que anima a fer-ne ús amb propietat.


Núria Maeso Salvà
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada