Si reflexionem sobre l´ús del català cal tenir en compte que el 90 % de la població dels països catalans entén el català i el 60/70 % tenen capacitat per parlar-lo.
En canvi, per què l´utilització del català és cada vegada menys freqüent i es substitueix fàcilment pel castellà? Aquest fet es pot constatar tan al carrer com en els llocs de treball o al pati de les escoles, malgrat la gran aportació de la immersió lingüística en l´ensenyament.
Cal saber que cada any desapareixen desenes de llengües del planeta fruit de processos de substitució. Hi han estudis que calculen que durant el segle XXI cauran en desús entre el 50% i el 90% de les llengües que encara es parlen.
S´ha de tenir en compte que al món hi han identificades unes 5000 llengües i el català, amb més de vuit milions de parlants, està entre les cent primeres. Per tant, no es pot considerar una llengua minoritària sinó una llengua mitjana que està patint una situació de minoració.
En el procés de substitució hi intervenen molts factors (pressions socials, demogràfiques, econòmiques...) però incideixen molt els hàbits lingüístics i la baixa autoestima de la llengua minorada que accepta passar-se fàcilment a una altra, en el nostre cas al castellà.
Per què canviem de llengua? L´hàbit de canviar de llengua és fruit, en molts casos, de la imitació i els prejudicis. Sovint hi ha la creença, del tot injustificada, que l´interlocutor no ens entén i que, fins i tot, és un signe de poca educació mantenir-se en la llengua autòctona. I, en canvi, no és així ja que si no ens entenen ja ens ho indicaran i, a la pràctica, quasi mai passa.
Per altra banda, som una societat multilingüe ja que als països catalans tenim parlants de 300 llengües diferents i és lògic que el català, com a parla autòctona, faci la funció de llengua comuna i sigui un element de cohesió social.
Per tant, hi han prous motius per creure que el català és una llengua molt mereixedora d´ésser preservada i cal tenir en compte que la seva perpetuació despendrà més de la nostra pròpia actitud de fer-ne un ús habitual que de les lleis en concret. Una llengua valuosa que té una gran riquesa de lèxic i dicció i que val la pena gaudir-la. T´hi apuntes?
Núria Maeso Salvà
Núria Maeso Salvà
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada