L´empatia és la capacitat de sintonitzar amb les persones i llegir-les emocionalment. Una persona empàtica sap reconèixer les necessitats dels altres i sovint s´anticipa a les seves demandes.
Els educadors han de tenir una gran capacitat d´empatia ja que han d´entendre els alumnes en la seva totalitat. Els mestres amb bona empatia milloren la motivació dels nens així com el seu rendiment acadèmic. En general, totes les professions assistencials, com metges, infermeres... requereixen aquesta qualitat.
Si bé és una aptitud innata, també es pot entrenar i augmentar mitjançant una educació en valors i potenciant una actitud receptiva i altruista.
Una de les maneres més fàcils i efectives de desenvolupar l´empatia ens l´ofereix el tracte amb els animals de companyia, sobretot els gossos. Són animals intel·ligents, però al no articular llenguatge verbal, cal interpretar cada situació recíprocament. I així et vas donant compte que es va formant una mutua comprensió. N´hi ha prou amb una simple mirada, un gest, un sospir... Es produeix una sintonització perfecte. És fantàctic. I molt recomanable perquè els nens s´entrenin en aquesta dinàmica que, sens dubte, els obrirà l´afectivitat i potenciarà la seva interacció social.
Però, a més a més, fàcilment ens adonem que els gossos entenen alguns mots, fet que augmenta la mútua empatia. I precisament aquest fet ara és avalat per uns investigadors hongaresos que certifiquen que els gossos ens entenen quan els parlem i no només són capaços d´identificar el contingut d´algunes paraules, sinó també l´entonació del discurs. Un estudi de l´activitat neurològica realitzat amb resonàncies magnètiques del cervell de gossos ha demostrat que desxifren el contingut de les paraules a l´hemisferi esquerre i per codificar les entonacions fan servir el dret, com el cervell humà. Una porta oberta a futures investigacions sobre el llenguatge en general que pot ser de molta utilitat.
Núria Maeso Salvà
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada