13.11.22

Llibre: LA VALL DE LA LLUM de Toni Cruanyes

La vall de la Llum, un poble de canyes, vent i fang (Canet de Mar) es desperta a la modernitat a través de vivències amb què una família pagesa s´obre pas en un món que es transforma molt de presa.

Toni Cruanyes ens explica la vida del seu avi, d´acord amb les seves memòries, en forma de novel·la, com homenatge a una generació d´homes i dones que van sobreviure a una guerra quan eren nens i que ara han hagut de fer front a una pandèmia des d´una residència geriàtrica.

Desvetlla aspectes del seu avi, com que va ser adoptat i com aquest fet va marcar tota la seva vida, així com que va ser molt estimat per la família adoptiva que li donà bona educació, interès per aprendre i amor al treball. Va continuar el negoci del seu pare, en Laurenet, dedicat a la lampisteria, es va casar amb Teresa Becana i va tenir quatre fills. A part de treballar i ampliar el negoci del seu pare, era molt entusiasta de la lectura i en edat madura va ser alcalde de Canet de Mar, càrrec des d´on va propiciar molt progrés al poble.

Al tombant dels noranta anys es va posar molt malalt i ja no podia viure sol a casa i es va prendre la decisió dramàtica d´ingressar a una residència geriàtrica on va morir, però amb l´escalf d´una família que no li va deixar mai de fer costat, amb molt d´amor com transmet Toni Cruanyes en la seva narració que dóna a entendre com el seu avi li va marcar molt positivament la seva vida.

És interessant pel testimoniatge d´un temps i d´un país.

Premi Josep Pla 2022.


Núria Maeso Salvà  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada