24.11.19

LLIBRE: RECULL DE RIU DE CERDANYA de Núria Maeso i Pilar Alberti (Història)

L´any 2003, juntament amb Pilar Alberti Barberà vàrem realitzar un treball de recerca històrica sobre el poble de "Riu de Cerdanya", publicat per l´editorial Pagès Editors. Vàrem comptar amb la col·laboració de l´Ajuntament del poble, l´institut d´Estudis Illerdencs, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Túnel del Cadí.



L´objectiu de la recerca va ser recopilar totes les vessants del poble; medi natural, toponímia, orígen de les cases antigues, evolució del poblament, tradicions, orígen de l´església que no havia estat estudiada, ja que no forma part del romànic català, sinó que és anterior..., tot plegat a base d´una acurada recerca de documentació i d´un bon treball de camp.


Ara aquest llibre ha estat catalogat pels estaments públics com una obra de referència molt interessant dins de la bibliografia editada en les comarques de la Cerdanya i el Bergadà, fet que a les autores ens omple de joia, ja que és un testimoni que si no s´hagués escrit, només a base de transmissió oral i amb el pas del temps, s´hagués perdut molta informació.



  





Moltes gràcies a tothom que ens va ajudar a fer-ho possible.










Núria Maeso Salvà

23.11.19

APRENDRE? TOTHOM!

Andi Down Sabadell, és una associació de famílies amb fills afectats per aquesta discapacitat que desenvolupen tot d´activitats pel foment de l´autonomia, el seguiment escolar, la inserció laboral, a part de projectes d´oci, deportius i artístics.



En aquest sentit, alguns dels seus integrants han format un conjunt musical que s´anomena "Els Cracs d´Andi" que el passat diumenge vaig tenir oportunitat d´escoltar en el marc d´un berenar solidari de la Fundació Sid-Moskítia de Sabadell.


Són joves que ja fa temps que estudien música, ho fan molt bé, i posen de manifest que cadascú al seu ritme i en la mida de les seves capacitats pot aprendre el que es proposi. La voluntat personal i la tenacitat mouen muntanyes. I a més a més, aconseguir fites en l´àmbit musical, a part de fer créixer com a persona, proporciona una gran satisfacció i divertiment, que es podia llegir clarament en l´expressió de les seves cares. Tota una lliçó.

I és que aprendre és una actitud de la naturalesa humana que hauria d´acompanyar a tothom durant tota la vida. Tenir curiositat per aprendre de tot el que ens envolta i específicament d´allò que ens interessa en particular. Quin plaer!




Núria Maeso Salvà

10.11.19

ANY TERESA PÀMIES (TESTAMENT A PRAGA)

Aquest any es celebra el centenari del naixement de Teresa Pàmies.

Ha estat una escriptora amb una producció d´una cinquantena de llibres. Ha mostrat una gran capacitat d´anàlisi i autocrítica i sobretot ens ha deixat palès el seu compromís amb la llengua, el país, l´antifeixisme i el progrés social.


És significatiu el llibre "Testament a Praga" que va guanyar el premi Josep Pla 1970. En aquesta obra Teresa Pàmies alterna les seves cartes escrites des de París, on està exilada, amb el text del seu pare que va deixar un recull de memòries escrites des de Praga, deu anys abans de la seva mort. Praga és una ciutat que ambós estimen i serveix de contrapunt de nostàlgia que els uneix.

Així la Teresa Pàmies rendeix homenatge al seu pare, amb qui a vegades discrepa ja que es contraposen èpoques diferents, però sobretot mostra les conviccions, altruisme i fermesa en defensa d´una societat millor que sempre va caracteritzar en Tomàs Pàmies. I també invita a reviure la problemàtica del socialisme a la llum de la invasió de Txecoslovàquia pels russos el mes d´agost del 1968.

El seu vocabulari és ric i precís i fa que el llibre sigui amè i àgil de llegir. Molt interessant.






Núria Maeso Salvà